• Воскресенье , 20 Сентябрь 2020

Душі померлих…

Душі померлих отримують полегшення завдяки побожності своїх живих родичів, коли ті складають за них жертву Посередника або коли в церкві дають милостиню — св. Августин

Вшанування померлих є невід’ємною частиною християнського життя.

«Постараємося, скільки можливо, допомогти покійним, замість сліз, замість ридань, замість пишних гробниць — нашими про них молитвами, милостинею і приношеннями, щоб таким чином і їм, і нам отримати обіцяні блага», — пише святий Йоанн Златоуст.

Молитва за померлих — це найбільше і головне, що ми можемо зробити для тих, хто відійшов у інший світ.

Померлий не потребує ні гробу, ні дорогого памятника – все це наша вдячність, повинність яку ми хочемо йому віддати. Але вічно жива душа померлого, чекаючи суду Божого, відчуває величезну потребу в нашій постійній молитві. Ось чому молитва про близьких, Служба Божа, молитва на цвинтарі біля могили померлого — обов’язок кожного християнина.

Церква ніколи не береться вирішувати і судити померлого за його вчинки, залишаючи це у таємниці Божій, Котрий не хоче смерті грішника, але щоб навернувся і праведно жив. Вона лише оточує особу померлого молитвою у своїх похоронних і поминальних богослужіннях, просячи у милосердного Бога прощення і відпущення гріхів померлому та оселення його на місці спочинку, де всі святі спочивають. Церква виконує слова Св. Письма, в якому говориться таке: «Приніс жертву переблагання за мертвих, щоб вони звільнилися від гріха (II Книга Макавеїв 12, 46)». Похоронні богослужіння встановила Церква Христова, базуючись на словах Святого Письма, у якому йдеться про те, що: «Дар милосердя подай усякому живому, а й мертвому не відмов твоєї ласки (Сирах 7, 33)».

Давнім звичаєм не лише у християн, але й у всіх релігіях, є поминання померлих. Цей звичай бере свою основу із людської душі, яка має інтимне відношення до загробного життя. У старозавітних євреїв і поган були визначені заупокійні дні, в які приносили жертви і відмовляли молитви за упокій померлих. Для прощення провин в їх честь здійснювалися трапези та скликалися бідні на обіди. У християнській Церкві звичай поминання померлих розпочався ще в перших віках християнства. Вже старозавітній культ мав установлені дні, коли поминали померлих. Християнська Церква прийняла ці дні і впровадила у свою практику.

І саме 2 листопада Церква молиться за всіх померлих, навіть ворогів, але особливо за батьків, друзів і добродіїв, тому що це діло великої любові та милості.

Найціннішою допомогою для душі в Чистилищі є Служба Божа. Але треба не тільки замовити в храмі Службу Божу, але й взяти в ній участь, немов замість душі померлого. Особливо допомагає душам в Чистилищі прийняття Святого Причастя. Кожне терпіння тілесне чи духовне, яке жертвуємо за душі в Чистилищі, приносить їм полегшення. Також молитва св. Розарія є найефективнішим засобом після Служби Божої, коли ми можемо допомогти душам в Чистилищі. Коли ми молимося за них на Розарію, віддаємо їх в опіку Матері Божої, яка сказала святій Бригіді: «Я Матір усіх душ Чистилища. Моє заступництво пом’якшує їхні терпіння». Важливими є також молитви до Божого Милосердя і до Найсвятіших Ісусових Ран. Кожна наша найкоротша молитва чи зітхання скорочує муки душі в Чистилищі.

Подаруймо подарунок у вигляді молитви нашим померлим: в нашому храмі у вівторок на 9.00 і у п’ятницю на 18.00 Служба Божа за померлих. Приймімо Святе Причастя за померлих на Службі Божій, а  щоденно перед Службою Божою за 30 хв. будемо молитися Розарій. Усіх запрошуємо на спільну молитву, пам’ятаймо, наші померлі потребують нашої молитви.

 

 

Related Posts

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!