• Среда , 8 Декабрь 2021

Якір. Бюлетень парафії св. Йосифа в м. Миколаїв 08.03.2020 № 10/2020 (277)

Сьогодні Слово Боже з Євангелія від св. Матея: Мт 17, 1-9

По шістьох днях узяв Ісус Петра, Якова та Йоана, його брата, повів їх окремо на високу гору і переобразився перед ними: обличчя його засяяло, наче сонце, а одежа побіліла, наче світло. І ось з’явилися їм Мойсей та Ілля і з ним розмовляли. Озвавсь Петро й каже до Ісуса: “Господи, добре нам тут бути! Як хочеш, розташую тут три намети: один для тебе, один для Мойсея і один для Іллі.” Він говорив іще, аж ось ясна хмара огорнула їх і з хмари стало чути голос: “Це – мій улюблений Син, що я його вподобав: його слухайте.” Почувши це, учні впали обличчям до землі й злякались вельми. Ісус же підійшов, доторкнувся до них і каже: “Устаньте, не страхайтеся!” Підвівши свої очі, вони не бачили нікого крім самого Ісуса. Коли ж сходили з гори, Ісус наказав їм: “Нікому не розповідайте про це видіння аж поки Син Чоловічий не воскресне з мертвих.”

 

На перший погляд, те, що описав сьогодні євангеліст Матей, не має нічого спільного з твоїм життям. Це тільки якийсь містичний досвід трьох обраних апостолів. Однак чи те, що вони переживали, не близьке тобі? Неочікувана, дивна ситуація, в якій невідомо, як реагувати, що сказати. Осягнення чогось, що я не розумію, що мене лякає, веде до того, що я закриваю очі й не хочу бачити нічого навколо себе. Пригадай такі ситуації у своєму житті.

Досвід апостолів можна описати словами: нічого не розуміли. Євангеліст пише, що вони дуже злякалися, страх повалив їх на землю. Як ти поводишся, коли потрапляєш в ситуації, які не можеш контролювати?

Ісус приходить сьогодні в твоє життя, як світло, як сонце. Хоче освітити те, що є твоїм хаосом, змаганням, пригнобленням, знеохоченням… «Устань, не лякайся!» ‑ це зараз Ісус говорить ці слова до тебе.

Наприкінці молитви можеш висловити свою довіру до Бога, Котрий є Господом твого життя.

 

 

Великопісні реколекції 13 – 15 березня 2020

Реколекції (з лат. recolectio) означають духовні вправи, духовну віднову. Варто себе часом питати: Стоп, куди я йду? Духовні вправи – це дуже широке поняття. Зі шкільних років можуть пригадатися важкі вправи з математики, які породжували алергію до даного предмету; гра на музичному інструменті; виснажливі вправи на фізкультурі і болі м’язів як наслідок. Є також духовні вправи. Неможливо стати раптово доброю, святою людиною, зрештою, і поганою теж. Для цього потрібне певне вправляння і час. Тут мають місце і розчарування, але кожний день дає нам шанси наблизитися до цілі. Де б ми не були і що б не робили, має бути мій зв’язок з Богом. І в цьому допомагають нам реколекції та молитва.

 

Задумаймося — Скільки часу протягом дня чи тижня ми присвячуємо на молитву? Як ми молимося? Хтось з вас може собі подумати: Ну прошу, я маю стільки різних справ протягом тижня. Реколекції нам говорять: Стоп, затримайся і поглянь, де ти стоїш в твоєму житті, куди прямуєш, що треба відкорегувати на цій дорозі. Молитва допомагає нам знайти мир, допомагає нам підходити з мудрістю до щоденних завдань і викликів. З нашої сторони вимагається лише знайти бажання і час для молитви! Якщо взяти розпорядок богослужінь в храмі на час реколекцій, він багато чого нам пропонує. Молитва допомагає нам вирватися з буденних занять і вдихнути кисню для душі і тіла. А буде багато причин, щоб не молитися: на робочому столі чекає ціла гора документів,  зробити закупи, зварити їсти, прибрати, бігти до праці. І це все є важливе, необхідне.

А св. Франциск Сальський ще більш загострює проблематику, коли говорить: «Знайди щоденно для себе годину часу для молитви, за винятком якщо ти дуже зайнятий … тоді ти потребуєш дві години на молитву». А де їх взяти? Хочемо водночас подумати, чи ми не витрачаємо час на непотрібні розмови, обмови, телефонні дзвінки, комп’ютер…

Ми знаємо з дитинства, що молитва – це зустріч чи розмова з Богом. Можна багато знати про Бога, начитатися, але іншою річчю є Його зустріти. А як це зробити. Неможливо цілий день стояти на колінах чи сидіти в церкві, занедбуючи всі свої обов’язки. Оскільки Бог є особовий, тому нам може допомогти образ закоханості двох людей. Замало знати, що існує людина, яка мене любить. Закохані люди хочуть якчастіше зустрітися, розмовляти. Якщо це неможливо, то телефонують, висилають смс. Але і це не завжди можливо. Тоді, де б вони не були і що не робили, вони думають одне про одного. І думати про улюблену людину не перешкоджає в праці чи навчанні, а навпаки додає сили і енергії.

Скільки часу протягом дня думаю про Бога? Важливо перед їжею зробити знак хреста, бо їсти не забудемо. Якщо хтось каже, що не має часу для Бога, то причина є деінде – така людина Бога не любить. Бо молитва є виразом нашої любові до Бога.

 

Оповідання: Ангели донесли до Бога-Творця звістку, що люди на землі перестали молитися, бо не мають часу. Було постановлено продовжити день, до доби було добавлено 25 годину. З радістю було проголошено цю годину «годиною Бога» для молитви і подяки. Незважаючи на всі очікування, до неба доходило і надалі мало молитов. На землю прибули знову небесні посланці, щоб цю проблему подальшого браку молитви дослідити. Що вони побачили і почули? Бізнесмени сказали, що через цю додаткову годину відбулася реформа бізнесу, а це потребувало додаткових коштів, які треба тепер відпрацювати. В колах науковців було багато дискусії. І дійшли до висновку, що кожна людина як вільний громадянин сама повинна вирішити, що робити з додатковою годиною. Ангели вирішили перевірити побожних людей, чи в них щось змінилося за рахунок цього подарованого часу. Ці люди з вдячністю прийняли цей додатковий час: Вони і надалі молилися, ходили до церкви, служили ближньому і раділи, що мають більше часу для цього. Ангели були здивовані: люди, які присвячували 25 годину Богові, були ті самі, що й до цього, те саме робили. Так пізнали посланці неба, що молитва – це справа любові. Сам час нічого не вирішує. Ті, які не хочуть молитися, не будуть «мати часу» також в продовженому дні.

Опісля було постановлено просити Бога, щоб знову відмінив цю 25 годину і забрав спогад про неї з людської свідомості. Так і сталося.

 

Німецький богослов Helmut Thielicke каже так: «Не молитва, а світ став нашою батьківщиною». Світ — тобто турботи, листи, на які ми ще не відповіли, чи неопрацьовані документи, конфлікти на робочому місці, переживання, як нам далі жити; машина, яка потребує ремонту, втома, стресс — це все стало нашою батьківщиною. А молитва стає тоді для нас чужим світом.

Ісус робив інакше, Він йшов до людей із світу молитви. Що Він говорив людям, це все спочатку обговорював зі своїм Отцем. Ми переживаємо, що час, який ми присвячуємо молитві, є втраченим часом. А цього людина не хоче собі дозволити, бо є багато праці, день дуже насичений. Тому можна швидко помолитися. Але тоді молитва не має сили, а є таким собі виконанням припису.

Ми можемо також так думати: Молитися чи не молитися – це не відіграє жодної ролі, бо і так нічого не змінюється. Тоді людина, навіть якщо і молиться, то не розраховує, що Бог чує. Це може мати також відповідну причину. Бо ми напевно мали вже такий досвід, що молилися, просили, а Бог не дає нам того, що ми хотіли. Але це абсолютно не означає, що Бог не чує. Він дає нам це, що для нас є найкраще. Навіть труднощі в молитовному житті не повинні нас знеохочувати.

 

Історія: Священик прийшов відвідати старого хворого чоловіка. Побачив біля ліжка порожнє крісло і запитав, чому воно тут стоїть. «Я уявляю, що в цьому кріслі сидить Ісус, – сказав чоловік, – я тільки що з Ним розмовляв. Довгі роки молитва була для мене важкою справою, аж доки один товариш не пояснив мені, що вона полягає в розмові з Ісусом. Так, я говорю до Ісуса і слухаю Його, що Він відповідає. За кілька днів дійшла вістка до священика, що чоловік помер. Він лежав, схиливши голову на порожнє крісло, і так помер.

 

Отже, молитва є питанням любові, а не часу. Ті, які не хочуть молитися, не знайдуть часу і тоді, коли день буде довший. Час для Бога мають ті, які Його люблять. Ми хочемо нашу любов до Бога поглиблювати. Хочемо подарувати собі цей час молитви з відповідною увагою. Тому маємо в цьому тижні, 13 – 15 березня — реколекції, які дають нам можливість бути перед Господом і з Госпподом на молитві.

 

Related Posts

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!