• Вторник , 14 Июль 2020

Якір Бюлетень парафії св. Йосифа в м. Миколаїв 10 березня 2019р. № 10/2019 (241)

Роздуми до Євангеліє

Перед Ісусом розстилається пустиня, земля без життя. Куди б Він не подивився, бачить лише одну тонку лінію виднокраю, яка відокремлює небо від землі. Тут немає нічого, крім піску й каміння. Тільки Бог і людина.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від св. Луки:4:1-13: «Ісус же, сповнений Духа Святого, повернувся від Йордану і поведений був Духом у пустелю. Там сорок днів він був спокушуваний дияволом і нічого не їв у ті дні, і по їх закінченні наостанку зголоднів. І сказав Йому диявол: якщо Ти Син Божий, то звели каменю цьому, щоб став хлібом. Ісус відповів йому: написано, що не хлібом єдиним житиме людина, але всяким словом Божим. І, вивівши Його на високу гору, диявол показав Йому всі царства світу в одну мить. І сказав Йому диявол: Тобі дам усю оцю владу над усіми цими царствами і славу їх, бо вона мені передана, і я кому схочу, даю її. Отже, якщо Ти поклонишся мені, то все буде Твоє. Ісус сказав йому у відповідь: відійди від Мене, сатано; написано: Господу Богу твоєму поклоняйся і Йому Єдиному служи. І повів Його до Єрусалима, і поставив Його на крилі храму, і сказав Йому: якщо Ти Син Божий, кинься звідси вниз. Бо написано: ангелам Своїм заповість про Тебе зберегти Тебе; і на руках понесуть Тебе, щоб не спіткнувся об камінь ногою Твоєю. Ісус відповів йому: сказано: не спокушай Господа Бога твого. І, закінчивши всі спокушання, диявол відійшов від Нього до часу.»

Диявол обіцяє задоволення, але не згадує про внутрішню пустку, яка приходить відразу після цього. Коли ти переживаєш свою пустиню, коли відчуваєш голод любові й прагнеш, щоб інші ставилися до тебе поважно, він підсуває тобі згубне рішення. Намагайся пам’ятати сьогодні, що заповнення пустки задоволеннями не насичує, а, навпаки, спустошує душу. І це напуває людину ще більшим смутком, призводячи до розпачі. Подумай, що може стати ліками та найкращою поміччю для людини?

Диявол атакує, коли Ісус голодний. Однак із своєї потреби їжі Ісус не робить абсолютної проблеми, яка б вимагала термінового вирішення. Він не намагається заспокоїти голод ціною, що запропонована дияволом. Який голод відчуваєш ти в своєму житті? Що справляє тобі біль? Чи ти радишся з Ісусом, що робити в таких ситуаціях?

Що ти думаєш про Бога, коли тобі погано? Послухай ще раз слів Євангелія, в яких Ісус відповідає спокуснику. В цих словах є безмежна віра в Боже Слово й недовіра обітницям, які щедро розсипає диявол.

Попроси Ісуса, щоб Він допомагав тобі перемагати в боротьбі з дияволом, бо протягом усього життя людина досвідчує безлічі різних спокус.

ПРАКТИЧНІ ПОРАДИ ПРО ВИХОВАННЯ НАШИХ ДІТЕЙ:

ЗАОХОЧЕННЯ ЗОСЕРЕДЖУЄТЬСЯ НА ДІЯХ

Винагорода й заохочення – це два окремі, хоча й близькі, поняття. Вони, передусім, відрізняються підходом батьків до дітей і тим, які головні правила діють у сім’ї. Коли дитина виконала домашню роботу, то потрібно звернути увагу на роботу, а не на дитину. Говорячи: «Чудова робота. Певна, що ти пишаєшся собою. Мабуть, ти доклав чимало зусиль! Ціную твою працю, дякую, любий». Часто, ці слова  замінено: «Ти – чемний хлопець, бо дуже гарно прибрав». Треба уникати ототожнення чемної чи доброї поведінки з якістю роботи, яку виконала дитина.

Дитина може опинитися на висоті своєї роботи, й мама може їй це сказати. Однак не пов’язувати її людської цінності з тим, що він зробив. Дякує, цінує її працю й додає, що робота зроблена чудово. Так вона заохочує до доброго виконання інших обов’язків просто задля задоволення, а не заради грошей або якогось ярлика, який свідчитиме, що дитина добра й вартісна.

Намагаюсь тут донести думку: треба зробити все можливе, щоб заохотити своїх дітей ретельно виконувати наші доручення. Наша любов і сприйняття до дитини не може бути зумовлене її вчинками, поведінкою. Практична дисципліна завжди шукає безумовної любові. Найвищим зразком для нас є сам Бог, який любить нас беззастережно, безумовною любов’ю. Ми завжди можемо прийти до Нього, навіть тоді, коли зазнали невдачі, скоїли помилку.

У сім’ях, де використовується заохочення й беззастережно люблять, дитина чує слова і бачить дії, які засвідчують: «Люблю тебе, незважаючи ні на що! Мені не завжди подобається те, що кажеш або робиш, але моя любов до тебе ніколи не гасне». Такий підхід цілком відрізняється від того, який можна виразити словами: «Люблю тебе, якщо…», або «Люблю тебе, коли…».

Неправильно любити дітей за їх учинки. Правильний спосіб любити полягає в тому, щоб просто любити. Без жодних «якщо», «коли» чи «але». Просто будь-яким можливим способом давайте дитині зрозуміти, що любите її. Діти повинні знати, що їх люблять попри те, як вони дають собі раду у різних сферах життя.       

Кевін Леман, «Як виховати дитину і не збожеволіти»

КАЛЕНДАР НА ВЕЛИКИЙ ПІСТ (для парафіян)

1 ТИЖДЕНЬ

Понеділок: «Люди, коли їм постійно докучають своїми справами, стають лихі, втікають і гніваються на нас. А Бог – навпаки, не тоді гнівається, коли ми постійно молимось до Нього за свої справи, але тоді Він найбільше невдоволений, коли ми цього не робимо». Св. Йоан Золотоустий.

Помолись зі своєю родиною частину Розарію

Вівторок: «досконалість полягає у виконанні Його волі, в тому, щоб бути тим, ким Він хоче, щоб ми були». Св. Йоан Золотоустий.

Прийди на Хресну Дорогу в храм, або помолись вдома

Середа: «Не обділяй себе сам, бажаючи отримати славу в людей. Оскільки Бог усе бачить, то намагайся мати добру славу в Бога – і Він достойно винагородить тебе». Св. Йоан Золотоустий.

День без соціальних мереж

Четвер: «Маємо повсякчас чувати над собою і пильно стежити, чинимо ми поступ у чеснотах, чи йдемо назад, особливо у взаємній любові». Св. Йоан Золотоустий.

Зробіть добрий вчинок найближчій людині

Пятниця: «Покаяння – свято Господеві; Євангелія каже, що Бог радіє більше з одного грішника, що кається, ніж із девʼятдесятьох праведників. (Лк.15,7)». Св. Йоан Золотоустий.

Прийди на Службу Божу і Хресну Дорогу в Храм

Субота: «Любов виганяє з душі страх. Бог – це Любов, а Його Дух – це мир». Св. Йоан Золотоустий.

Організуйте спільну трапезу із сім’єю чи родичами.

Неділя: «Поза святими Тайнами і добрими ділами немає іншої дороги до Божої благодаті, крім молитви». Св. Йоан Золотоустий.

Перекажіть те, що почули в проповіді, своїм рідним.

Римсько-Католицька Церква

вул. Декабристів 32, 54001 Миколаїв а/я 333

Сайт: www.joseph.org.ua    e-mail: arepin13@gmail.com     тел. +38(0512)47-06-36

настоятель о. Олександр Рєпін TChr

Редактори: Шаповалова Олена, Рускуліс Лілія, с. Соломія OSB

Related Posts

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!