• Вторник , 21 Сентябрь 2021

Якір Бюлетень парафії св. Йосифа в м. Миколаїв, 24 березня 2019р. № 11/2019 (242)

Роздуми до Євангеліє

До Ісуса приходять люди, щоб розповісти Йому про щось важливе. Уяви собі, що разом із ними стоїш і ти. Послухай, що Він хоче тобі сказати.

Лк 13:1-9: «У той час деякі прийшли і розповіли про галилеян, кров яких Пилат змішав з жертвами їхніми. У відповідь Ісус сказав їм: чи думаєте ви, що ці галилеяни були грішніші за всіх галилеян, що так постраждали? Ні, кажу вам; але, якщо не покаєтесь, усі так само загинете. Або думаєте, що ті вісімнадцять, на яких упала башта Силоамська і побила їх, були винні більше за всіх, що живуть в Єрусалимі? Ні, кажу вам; але, якщо не покаєтесь, усі так само загинете. І сказав оцю притчу: один чоловік мав у своєму винограднику посаджену смоковницю, і прийшов шукати плоду на ній і не знайшов. І сказав виноградареві: ось третій рік я приходжу шукати плоду на цій смоковниці і не знаходжу; зрубай її, навіщо вона і землю займає? Але той сказав йому у відповідь: господарю, залиш її і на цей рік, поки я обкопаю її і підсиплю гноєм. Можливо, дасть вона плід; а якщо ні, наступного року зрубаєш її.»

Смоківниця росте у винограднику. Працює там багато робітників і садівників. Однак власник винограднику щороку особисто шукає на цьому дереві плоди. Подумай над тим, який плід приносять твої рішення, поведінка та вчинки. Також подумай про те, які є плоди твого життя в останньому часі.

Ісус, як садівник із притчі, піклується про тебе. Примножує свої дари для тебе, дає тобі натхнення, щоб ти міг робити добро, аби через це міг свідчити про Бога усім своїм життям.

Святий Павло обіцяє, що, коли ми дозволимо Святому Духу вести нас, то приноситемо Божі плоди. Він навчить нас лагідності й терплячості для ближніх, дасть мир і спокій в ситуаціях несправедливості, наповнить радістю сполохане серце.

Слухаючи слова Євангелія, зверни увагу на те, як дуже ти важливий в очах Бога. Він щодня дає тобі наступний шанс і прагне побачити плоди, які приносиш ти.

Господи Ісусе, Ти наш Спаситель! Дякую Тобі за те, що ти не звертаєш уваги на мою людську слабкість і мої падіння. Любиш мене й далі, супроводжуєш мене в житті й допомагаєш своєю благодаттю. Прошу Тебе, допоможи мені співдіяти з Тобою та приносити добрі плоди.

ПРАКТИЧНІ ПОРАДИ ПРО ВИХОВАННЯ НАШИХ ДІТЕЙ:

ПРАКТИЧНА ДИСЦИПЛІНА – ЦЕ НЕ ПОКАРАННЯ

Покарання, як і винагорода, зосереджується на дитині. А дисципліна, як і заохочення, концентрується на її поведінці. Кара концентрується на дитині й розминається зі справжньою проблемою. Коли ми караємо дитину, то даємо зрозуміти, що не любимо її. Застосовуючи ж практичну дисципліну, можемо змусити дитину відповідати за свої вчинки, водночас даючи змогу усвідомити, якими є наслідки хибного вибору.

Покарання вчить дітей, що ми – їхні батьки – вагоміші й сильніші, тому можемо переставляти їх із кутка в куток, змушувати виконувати нашу волю. Нам лише здається, що воно діє – його ефект тимчасовий, оскільки породжує в голові дитини такі думки: «Добре, цього разу ви перемогли, але я ще вам покажу!»

Не знайти ліпшого прикладу застосування дисципліни, ніж дії Ісуса під час Його земних повчань. Він ніколи не бив учнів. Завжди звертався до кожного безпосередньо, був справедливий і рішучий. Ніколи не підвищував голосу та не влаштовував скандалів, ніколи не ухилявся від відповідей. Більше того, Він завжди давав учням вибір. Дозволяв самим учитися бути відповідальними. Ісус зразково застосовував практичну дисципліну.

Так, Він мав справу з дорослими, а ми думаємо, як дисциплінувати дітей, проте головні принципи в обох випадках такі ж. Потрібно намагатися діяти завжди так, щоб у дитини зміцнювалося бажання шанувати батьків. Чому? Це не лише сприяє укріпленню сім’ї, а й зміцнює структуру суспільства.

Заповідь чітко каже: «Шануй твого батька і матір твою, щоб довголітній був ти на землі, що Господь, Бог твій, дасть тобі» (Вих. 20,12). А святий Павло повторив заповіді так: «Діти, слухайтесь в Господеві батьків ваших, бо це справедливо. Шануй батька свого і матір – це перша заповідь з обітницею:  щоб тобі добре було і щоб ти на землі був довголітнім» (Еф. 6,1-3).

Цілком зрозуміло, що Слово Боже підказує батькам, як чинити мудро. Якщо дотримуватися цих порад, то всі житимуть довго й щасливо. Та якщо не зважати на ці вказівки або вдаватися до таких крайніх методів виховання, як деспотизм чи поблажливість, то справи підуть кепсько.

Постійне застосування покарань не принесе результатів, адже Бог не передбачив використання кари в сім’ї. Коли Господь звертається до своїх дітей (вірних), Він більшою мірою приділяє увагу картанню, зауваженням і дисципліні (див. Євр.12, 5-11). Оскільки Господь створив нас, то знає, як поводитися з нами. Він вказує на дисципліну, завдяки якій ми вчимося діяти й жити так, як це прийнятно для Нього.  

  Кевін Леман, «Як виховати дитину і не збожеволіти»

КАЛЕНДАР НА ВЕЛИКИЙ ПІСТ (для парафіян)

3 ТИЖДЕНЬ

Понеділок: «Ніщо не може рівнятися з молитвою. Вона й неможливе робить можливим, важке – легким, невигідне — вигідним». Св. Василій Великий.

Економте використання чистої води

Вівторок: «Так само, як сонце одночасно гріє і кедри, і кожну маленьку квітку, ніби вона одна на землі, так наш Господь опікується кожною окремою душею, ніби вона не має подібних до себе». Св. Василій Великий.

Помоліться за важкохворих

Середа: «Піст – найліпша прикраса для жінок, вуздечка для молоді, вихователь дівоцтва, захист для шлюбу». Св. Василій Великий.

День без солодощів

Четвер: «…а нас Господь просить тільки про дві речі: любити Його і свого ближнього; ось на цій ниві й маємо працювати». Св. Василій Великий.

Поділіться одягом з потребуючим

П’ятниця: «Ми очистимо своє серце, якщо завжди будемо протистояти й чинити опір лукавим помислам – пустомовству, ненависті, чванливості, лестощам, похоті, суперництву, жадобі влади та ін.». Св. Василій Великий.                     

Прийдіть із родиною на молебень «Хресної Дороги»

Субота: «О Вічна і незбагнена Любове, прошу в тебе одної ласки: освіти мій розум світлом з висоти, дай мені пізнати і цінувати усі речі згідно з їх вартістю». Св. Василій Великий.   

Організуйте спільну трапезу із сім’єю чи родичами

Неділя: «Звичай читати Святе Письмо кожного дня, хоч би хвилинку, повинен стати звичаєм кожної християнської родини. Те читання повинно бути щоденною поживою людей. Воно є поживою здоровою, цілющою, скріпляючою…». Св. Василій Великий.

Прийди раніше до храму, перед Службою Божою

Римсько-Католицька Церква 

 вул. Декабристів 32, 54001 Миколаїв а/я 333

Сайт: www.joseph.org.ua        e-mail: arepin13@gmail.com     тел. +38(0512)47-06-36

настоятель о. Олександр Рєпін TChr

Редактори: Шаповалова Олена, Рускуліс Лілія, с. Соломія OSB

Related Posts

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!