• Вторник , 21 Сентябрь 2021

Якір. . Бюлетень парафії св. Йосифа в м. Миколаїв . 12 вересня 2021 року. №23/2021 (331)

Сьогодні Слово Боже з Євангелія від св. Марка: Мк 8,27–35

І пішов Ісус із своїми учнями до сіл Филипової Кесарії, і дорогою розпитував учнів своїх, мовивши до них: За кого мене люди мають? Ті йому й відказали: Одні за Йоана Христителя, інші за Іллю, а ще інші за котрогось із пророків. А ви, — спитав їх, — що кажете про мене: хто я? Озвавсь Петро та й каже до нього: Ти — Христос. Але наказав їм гостро, щоб нікому не говорили про нього. І він узяв навчати їх, що Синові Чоловічому багато треба вистраждати, а й відцураються його старші, первосвященики та книжники, буде він убитий, по трьох же днях воскресне. А говорив про це відкрито. Тоді Петро, взявши його набік, заходився йому докоряти. Він же, обернувшись і глянувши на своїх учнів, скартав Петра і сказав: Геть від мене, сатано! Бо гадаєш ти не про те, що Боже, лише про те, що людське. І прикликавши народ разом із своїми учнями, сказав їм: Коли хтось хоче йти за мною, хай зречеться себе самого, візьме на себе хрест свій і йде слідом за мною. Бо хто хоче спасти свою душу, той її погубить; а хто погубить свою душу мене ради та Євангелії, той її спасе.

 

Петро визнає в Ісусі Месію, натомість Господь гостро наказує учням, нікому не говорити про це. Петро все ще бачить в Ісусі Месію-людину, який визволить Ізраїль від римлян, а не бачить Месію-Бога. Ісус не хоче, щоб учні говорили не про того Месію, яким Він є насправді. Петро, по-людськи відмовляючи Ісуса від страждання, показує, що не розумів, ким є Христос. Сьогодні Господь питає Тебе: «Чим або Ким є для тебе Слово Боже? Чим є для тебе Сповідь? Чим або Ким є для тебе Євхаристія? Що говорить тобі твоє серце? Скажи щиро, не бійся! Якщо все думаєш по-людськи, визнай цю правду перед Богом. Проси Отця, щоб Він об’явив тобі, дав Духа Святого, аби увірувати у Боже Слово, у зустріч з милосердним Христом у сповіді і люблячим та живим Господом у Євхаристії.»

 

 

Приготовлюючись до святкування 125-річчя освячення нашого храму, хочемо пригадати історію храму. Нехай Господь буде прославлений за всі благодаті, якими Господь так щедро обдаровув нашу парафію.

 

Історія храму св. Йосифа

Миколаїв заснований в 1789 році.

А в 1792 році, через три роки після заснування міста Миколаєва була офіційно зареєстрована католицька спільнота, яка стала першою християнською громадою м. Миколаєва.

В 1794 році один із державних будинків був переданий католицькій церкві, який був перебудований в перший католицький храм Святого Йосипа і освячений 20 травня 1796 року.Він знаходився на місці сьогоднішнього двору костелу і виходив фасадом на вулицю Молдаванську,з 1882р Глазенаповську в честь адмірала В.А.фон Глазенапе ( в наш час-вул. Декабристів),вулиця що її пересікає називалась- Католицькою (тепер-адмірала Макарова).

Одним із перших настоятелів, був францисканський монах Єлісей (Єлізеус). На початку  XIX ст. в місто приїхав  італійський «падрэ» А. Банкалярі, який багато зробив  для укріплення віри  католиків Миколаєва.

 В  третій  чверті XIX ст (приблизно  в 1857-1871 рр.) настоятелем приходу був  отець  Августин Люткевич, який  ставив свій  підпис в метричних  книгах вінчання і  книгах померших.

До 1874 року настоятелем  служив Фелікс Корман. Католицька діаспора в той час нараховувала близько 3000 прихожан,церква не вміщала таку кількість людей. Тому в  1874 році він звернувся до Міністерства внутрішніх справ з проханням про видачу дозволу будівництва нової церкви. Царська влада відмовила в будівництві храму.

З 1874 року настоятелем був священник Нікодим Черняхович

Як тільки він почав служити в приході ,зразу приступив до ремонту старої церкви. Але  ремонт старого костелу обійшовся би дуже дорого і Нікодим  Черняхович приймає рішення про будову нової церкви.

Будівельні роботи почались в 1891 році.

Завершення будівництва припадає на 1895 рік.

Нова церква була  урочисто  освячена 15 вересня 1896 року Тираспольським єпископом Антонієм Цером.

Церква побудована в еклектичному стилі з елементами неоготичних і неороманських стилів по проекту архітектора Владислава Домбровського. Побудована із червоної цегли в вигляді хреста,розміром  45х 28 метрів. Дві башні висотою 49 метрів.

Вікна прикрашені вітражами, виготовленими  в Німеччині: три в Мюнхені, два в Фрейбурзі.

 

ПОВЧАЛЬНА КАЗКА ПРО МОНЕТКУ

Жила собі у кишені у хлопчика одна монетка. Вона жила там не довго, бо хлопчик подарував її своїй мамі. Монетці подобалося жити у кишені у хлопчика, тому що там було тепло. Мама віднесла монетку на ринок, натомість отримавши свіже молоко.

Монетка, усвідомивши, що її передали, спочатку засмутилася, а потім стала мислити позитивніше, та чекала з нетерпінням наступної передачі, адже так вона подорожувала по всій країні, побувала на всіх великих ринках, у магазинах, побачила на своєму шляху різних людей та багато інших монет.

Але одного разу вона потрапила до рук одного дуже відомого колекціонера. Це був дуже розумний чоловік, у нього була велика колекція монет зі всієї планети.

Монетка спочатку злякалася, адже тепер їй було не вибратися, тож про подорожі доведеться забути. Колекціонер відмив її, вона стала чиста та блищала, як новенька, що не могло її не радувати. Ніхто раніше так дбайливо до неї не ставився. Вона більше не поневірялася по брудним гаманцях, її більше не впускали в бруд на ринку.

Монетці сподобалося жити в окремій оксамитової коробочці. По сусідству з нею жили так само й інші монети, якими колекціонер дуже пишався. Він беріг їх від тертя, протирав пил, а найголовніше — нікому не віддавав. Він став для них справжнім господарем. Так монетка знайшла свій дім, де тихо та спокійно, й так само добре, як колись у хлопчика в кишені.

 

Related Posts

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!