• Среда , 8 Декабрь 2021

Якір. Бюлетень парафії св. Йосифа в м. Миколаїв . 17 жовтня 2021 року. №28/2021 (336)

Сьогодні Слово Боже з Євангелія від св. Марка: Мк 10, 35-45

Яків же та Йоан, сини Заведея, підходять до нього та й кажуть йому: Учителю, хочемо, щоб ти нам зробив те, чого попросим. Він же їм відповів: Що хочете, щоб я зробив вам? Зволь нам, — ті йому кажуть, — щоб ми сиділи: один праворуч, другий ліворуч від тебе у твоїй славі. Ісус же сказав їм: Не знаєте, чого просите. Чи можете пити чашу, яку я п’ю, і христитися хрищенням, яким я хрищусь? Ті йому відповіли: Можемо. Ісус сказав їм: Чашу, яку я п’ю, питимете, і хрищенням, яким я хрищуся, христитиметесь. Сидіти ж праворуч від мене чи ліворуч, — не моя річ вам дати, а кому приготовано. Почули про те десятеро, тож обурились на Якова та Йоана. Тоді Ісус прикликав їх і сказав їм: Ви знаєте, що ті, яких вважають князями народів, верховодять ними, а їхні вельможі утискають їх. Не так воно хай буде між вами, але хто з-між вас хоче стати великим, хай буде вам слугою, і хто з-між вас хоче бути першим, хай буде рабом усіх. Бо й Син Чоловічий прийшов не на те, щоб йому служити, лише щоб служити й віддати своє життя як викуп за багатьох.

Юнак має все. Він релігійний і добре виконує заповіді Закону. Але в його серці оселився смуток, котрий породив неспокій. Він постійно чогось шукає… В нашому житті буває так само: навіть, коли маємо здоров’я, добру працю, люблячу родину, друзів, є в нас якась недостатність, бракує нам чогось… Подумай, що є джерелом цього?

Багатий юнак прийшов зі своїми пошуками і неспокоєм до Ісуса. Але розмова з Ісусом показала, що більш надії, ніж в Богу, він покладає в матеріальному достатку. Учні, котрі були свідками зустрічі Ісуса з юнаком, не розуміли логіки Бога. Хоча не відійшли від Ісуса смутні, як той юнак, залишилося в них прагнення зрозуміти те, що говорив Ісус. Що ти робиш зі своєю недостатністю? Де в твоєму житті є простір, в якому ти не розумієш діяння Бога?

Послухай слова Євангелія і подивись ще раз на сцену зустрічі Ісуса з учнями. Прислухайся до Його слів, які є заохоченням до наслідування Христа, навіть, якщо ти не знаєш, що чекає тебе на цій новій дорозі. 

Господи Ісусе, веди мене до життя в радісному очікуванні Божого Царства.

*****

Кожне таїнство дає нам Божу благодать. Щоб прийняти благодать в повноті, потрібно добре приготуватися до таїнства. Розпочинаємо роздумувати над таїнством Сповіді, з яким так часто зустрічаємося.

Книжка Костянтина Морозова OFMCap «Як добре сповідатися» (продовження)

 

Навіщо сповідатися в церкві перед священиком?

Великих  грішників первісна Церква видаляла зі свого середовища, не з помсти, а з думкою про благо тих, які перебувають у спільноті, та в якості допомоги для навернення грішника. Святий Павло говорить про цю педагогіку так:  «Я, відсутні тілом, присутній духом, вже вирішив, наче перебуваючи з вами, щодо того, хто оце вчинив: ім’я Господа нашого Ісуса Христа, коли зберетися ви, та Мій дух з вами, та буде разом з нами сила Господа нашого Ісуса, передати таку людину сатані на сокрушення плоті, щоб дух був спасенний в День Господній».

Відокремлення з боку спільноти є лише зовнішнім проявом того, що християнин вчинив своїм гріхом. Це саме грішник порвав зв’язки як з Богом, так і з християнською спільнотою. Церква в перших віках виокремлювала великих грішників в особливу групу, щоб дати їм новий шанс повернутися на дорогу праведності та до спільноти.

У перших віках, щоб увійти у християнську спільноту кожний проходив багаторічну підготовку у катехуменаті. Це був час формування зрілого християнина, поступового переходу від старого стилю життя до життя нової людини у Христі, у Бозі. Після такого приготування важкий гріх був рідкістю серед перших християн. Важкими гріхами, тобто такими, які вимагали вилучення зі спільноти, вважалися вбивство, перелюб та зречення християнства. У часах гоніння в ІІ, а перед усім в ІІІ столітті,  зречення Христа з боку деяких християн набувало більш масового характеру, тому у всій Церкві постало питання, що робити з тими, хто «впав». Пастирі церкви дійшли висновку дати їм шанс —  після часу покути приєднати їх до Церкви. Про це пишеться в «Пастирі Герми», творі, який виник у часи дуже близьких до апостольських:  «Господь, який досліджує серця і бачить все наперед, передбачив слабкість людських істот та хитрість диявола у заподіянні зла Божим слугам та у ставлені пасток на них. У своєму великому милосерді Господь змилосердився над своїм творінням і встановив покаяння, і дав мені владу над нею. Та кажу тобі: після великого і святого покликання, коли хто, зведений дияволом грішить, має лише одне покаяння».

Отже після Великого гріха грішників особливим літургійним обрядом видаляли з християнської спільноти, його вдягали у веретище, посипали голову попелом і визначали час і спосіб покути. Дуже часто це був піст, для одружених — утримання від подружніх актів, чування, молитв, милостині, подеколи заборона займати суспільні посади та інше.

 (далі буде)

Історія для душі

… В одній із провінцій у Африці, в школі для бідних дітей , вчителька вирішила мотивувати своїх учнів до гарного навчання і в якості подарунка, вирішила подарувати переможцю нове взуття.

 Дітям сподобалася ця ідея.  Всі почали писати твори в передчутті отримати заповітний приз.

 Протягом півгодини всі учні закінчили свої роботи і почали їх здавати.  Прочитавши всі твори, вчителька була в роздумах, кому подарувати подарунок.

 І все ж вона вирішила зробити жеребкування  серед своїх підопічних і попросила кожного написати своє ім’я на папірці.  Кожна дитина, виконавши вимогу вчительки, кинула папірець в коробочку.

 Змішавши всі папірці, вчителька назвала ім’я «щасливчика» . Це була дівчинка Вафа!  Всі хлопці плескали в долоні. 

Дівчинка розплакалася. Всі  почали її вітати. І дійсно, вона була гідна цього подарунка.  Вона ледве збувала дні в старих обірваних черевичках.  Але це не заважало їй бути серед найуспішніших учениць школи.

 Вчителька повернулася додому і, сидячи зі своїм чоловіком, розповіла в сльозах цю історію.

 Чоловік був дуже радий і задоволений цим вчинком дружини.  Але він не розумів, чому дружину настільки вразила ця історія.

 Так як дівчинка була дійсно хороша в навчанні і в класі вона була єдиною, у якій не було гарного взуття.

 Відповідь дружини вразила і змусила навіть чоловіка розплакатися!

 Правда в тому, що коли вона подивилася інші папірці в коробочці з іменами, абсолютно на всіх папірцях було написано ім’я «Вафа «!

 Діти знали її стан і, не дивлячись на свої потреби, вирішили поступитися цим подарунком на користь своєї однокласниці …

 

Related Posts

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!