• Воскресенье , 20 Сентябрь 2020

Якір. Бюлетень парафії св. Йосифа в м. Миколаїв. 3 травня 2020 року. №18/2020 (285)

Сьогодні Слово Боже з Євангелія від св. Йоана: Йн 10, 1-10

Ісус сказав: «Істинно, істинно говорю вам: Хто не дверима в кошару овечу входить, а деінде влізає, — злодюга той, розбійник! Хто ж увіходить дверима, той вівцям — вівчар. Йому одвірний відчиняє, і вівці слухаються його голосу, і кличе  він своїх овець на ім’я, і виводить їх. А коли виведе всіх своїх овець, то йде поперед них, і вівці слідують за ним, бо голос його знають. Не підуть за чужим вони — втечуть вони від нього, бо не знають голосу чужих.» Сказав ото їм Ісус цю притчу, та вони не второпали того, про що він казав їм. Тож Ісус іще раз промовив до них: «Істинно, істинно говорю вам: Я — двері для овець. Усі, скільки їх передо мною прийшло, — злодії, розбійники. Вівці й не слухали їх. Я — двері. Хто ввійде крізь мене — спасеться. Увійде він, вийде -і знайде пасовисько! Не приходить злодій, хіба щоб красти, вбивати, вигублювати. Я прийшов, щоб мали життя — щоб достоту мали.

 

Уяви собі стадо овець у кошарі, до якої входить пастух. Він відчиняє браму, щоб вивести овець на пасовище.

Чим є ця брама? Напевно, вона є тим, чим ти можеш увійти або вийти на якусь територію. Але брама також може символізувати те, через що іноді можеш увійти в оману і темноту власного серця або, навпаки, вийти з важкої ситуації, із замкнутості у собі самому.

Кожна вівця має власну дорогу, власні проблеми. Але, якщо котрась із них зраниться, то Ісус перев’яже її рани. Якщо забрудниться, то відразу очистить її. Він — турботливий, добрий, вірний… Такий є Ісус. Протиставляється йому чужий, найманець, котрий не піклується про овець, не кохає їх і не цікавиться ними. Його не турбує їхнє здоров’я та добробут, а тільки прибуток, який вівці можуть йому принести.

Ісус говорить про себе, що Він сам є відчиненою брамою, через яку входять вівці, Його учні. Треба тільки хотіти зробити перший крок. Ісус прагне розсвітлювати дорогу твого життя, щоб привести тебе до Отця. Може бажаєш вже зараз зробити цей маленький крок назустріч Богу?

Ісусе, брамо, котра веде до Божого Царства, допоможи мені прийти до Тебе!

*****

Пандемія коронавірусу принесла нові виклики. До них можна пристосуватися, або й успішно подолати, наприклад, звертаючись до святого Йосифа.

Опинившись у нових для нас реаліях, варто звернутися до прикладу святого Йосифа і його заступництва, що є позачасовими категоріями, тож можуть добре зарадити в нинішній ситуації.

По-перше, Святе Письмо говорить нам, що святий Йосиф був праведною людиною — як говорить нам Псалом 1 — «в законі Господнім його насолода». Насолоджуватися Божим законом — це приймати Його божественну волю без вибагливості, але з любов’ю. Наше перше завдання як працівників — це прийняти нову трудову реальність з відкритим серцем, а не з обуренням. Ми покладаємося у вірі, що Бог посилає нам нові випробування як засіб нашого освячення. Йосифу теж довелося прийняти від Бога зовсім непередбачувані обставини: вагітність Марії, гнів Ірода, втечу до Єгипту. Святий Йосиф сумлінно виконував Божу волю, незважаючи на труднощі, невпевненість і страхи. Наслідуючи його молитовну довіру, ми можемо зробити те саме й сьогодні.

По-друге, як у тесляра невеликих статків, його майстерня, ймовірно, знаходилася у його ж хатині. Чоловік, наближений до Ісуса Христа, більше, ніж будь-хто інший, повинен був працювати поруч із дружиною та дитиною — точнісінько як ми тепер. У ті часи батько саме так навчав сина свого ремесла, тому син у дорослому віці міг йти його слідом. Так само, як Ісус навчався працювати від свого опікуна, наші діти чи не вперше мають унікальну можливість навчатися від батьків, спостерігаючи за нами. Безумовно, простіше показати дітям, як щось зробити, ніж змусити їх брати участь у конференції на Zoom, але ми можемо моделювати для своїх дітей праведний характер Йосифа, відповідально виконуючи наші трудові обов’язки.

По-третє, папа Пій XII установив спомин у 1955 році, щоб нагадати нам, що праця є Божим засобом освячення, тож ми можемо перенести дух праці вдома до іншої сфери: за відсутності публічних Літургій, перетворити домівку у домашню Церкву, де ми поклоняємось Богові. Замість того, щоб відокремити роботу від дому, ми, навпаки, можемо об’єднати їх в одне ціле. Так Бог хоче нас освятити. Коли Йосиф закінчував навчати Ісуса ремесла, він пояснював Йому Тору та Псалми. Звісно, втома, невдача, розчарування дорослих впливали на те, наскільки побожно читали діти. Так само робота часто може впливати на нашу молитву. Але якщо ми розглядатимемо і роботу, і молитву як взаємодоповнюючі шляхи до святості, ми почнемо бачити єдиний Божий план для нас, який не пов’язаний з місцем розташування чи завданням. Виклики праці вдома можуть здатися надто великими, але, якщо святий Йосиф є нашим путівником, нездоланне стає освячуючим.

Молімося із Церквою, приймаючи стару традицію спомину з новим поглядом на неї: «Боже, Творцю усього, Ти, що встановив для людського роду закон праці, милостиво просимо Тебе, за прикладом святого Йосифа і за його заступництвом, дай нам виконувати завдання, які Ти нам поставив і здобути нагороди, які Ти обіцяв.»

 

Джерело: CREDO: https://credo.pro/2020/05/263350

 

 

Історія, над якою варто задуматися.

В садку біля будинку малого Іванка, росла висока та гілляста вишня. Хлопчику дуже подобалося це дерево, а воно обожнювало його. Іван кожного дня приходив до вишні лазив по ній, їв ягоди, а стомившись відпочивав в її тіні.

Хлопчик підріс та почав рідше відвідувати улюблене дерево. Якось, він прийшов у садок, підійшов до дерева та сів у траву поряд з сумним виглядом.

  • Підходь ближче, давай пограємось. – промовила вишня.
  • Я вже великий, щоб гратися з деревами. Мені потрібні іграшки, але на це мені потрібні кошти. – відповів хлопець.
  • Але я не маю грошей. Візьми мої вишні. За них ти вилучиш кошти, щоб купити іграшки.

Хлопець дуже зрадів! Він зібрав з дерева всі ягоди та пішов задоволеним. Від тоді хлопчика не було дуже багато років, вишня дуже за ним сумувала. Він прийшов до неї вже дорослим чоловіком, який мав сім’ю. Дерево дуже зраділо.

  • Йди сюди скоріше, я так сумувала, давай пограємось.
  • На жаль, я не маю на це часу. Нам з родиною немає де жити. Ти можеш чимось допомогти? – запитав Іван.
  • Спиляй мої гілки та побудуй будинок для своєї сім’ї. – відповіла вишня.

Іван зрубав на дереві всі гілки та пішов з задоволеним виглядом. Вишня раділа бачивши його щасливим, але він з того часу не приходив. Через багато років, до вишні завітав чоловік, це був Іван.

  • Підходь ближче, пограймося! – прощебетала яблуня.
  • Я не маю сили, бо вже старію. Я хочу відправитися на відпочинок, але для цього мені необхідний човен. Ти можеш мені допомогти? – запитав чоловік у дерева.
  • Звісно! Бери мій стовбур, змайструй човна та вирушай у подорож.

Чоловік залишив від улюбленого дерева лише невеличкий пеньок. Збудував човен, відправився у плавання та зник, ще на довгі роки. Але все ж таки повернувся до вишні.

  • Вибач, любий мій хлопчик, але в мене вже немає чого тобі дати. – промовило дерево.
  • Нічого страшного, в мене немає зубів, щоб їсти ягоди та й сили, щоб вилізти на стовбур. – відповів дідусь.
  • Єдине, що від мене залишилося це старенький вмираючий пеньок….
  • А мені більшого й не треба. Я дуже втомився за життя й хочу трішки відпочити.
  • Чудово! Старий пеньок – це найкраще місце, щоб відпочити. Посидь зі мною й перепочинь трішки.

Стрий Іван сів, а вишня від щастя посміхалася й плакала водночас.

Ця розповідь про кожну людину у якої є батьки. Дерево — це наші мама й тато. Змалку кожен дуже любив гратися з ними та проводив багато часу. В дорослому житті ми залишаємо їх та навідуємо тільки за потреби. Батьки завжди будуть любити своїх дітей та допомагати, щоб не сталося. А ми цього не цінуємо! Усвідомлення приходить занадто пізно.

 

Римсько-Католицька Церква,

 вул. Декабристів 32, 54001 Миколаїв а/я 333.

Сайт: www.joseph.org.ua  

e-mail: arepin13@gmail.com  

 тел. +38(0512)47-06-36, +38(063) 84-09-865

настоятель о. Олександр Рєпін TChr

Редактори: Рускуліс Лілія, Шаповалова Олена, с.Фаустина OSB

 

 

 

 

Related Posts

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!