• Среда , 8 Декабрь 2021

Якір. Бюлетень парафії св. Йосифа в м. Миколаїв . 31 жовтня 2021 року. №29/2021 (337)

Сьогодні Слово Боже з Євангелія від св. Марка: Мк 12, 28б-34

Один же з книжників, підійшов і спитав його: Яка перша з усіх заповідей? Ісус відповів: Перша — Слухай Ізраїлю! Наш Господь Бог — Господь Єдиний, і будеш любити Господа, Бога твого, всім серцем твоїм, усією душею твоєю, всією думкою твоєю й усією силою твоєю. А друга: Будеш любити ближнього твого, як себе самого. Іншої, більшої від цих, заповіді немає. І сказав йому книжник: Добре, Учителю: ти сказав по правді, що він — Єдиний, і що нема іншого, крім нього. А й що любити його усім серцем, усім розумом та силою всією, й любити ближнього, немов себе самого, — це більш, ніж усі всепалення та жертви. Ісус же побачивши, що відрік розумно, сказав до нього: Ти недалеко від Божого Царства. І ніхто не смів більше його запитувати.

Серед багатьох заповідей, які зберігали юдеї, можна було загубитися. Відтак стає зрозумілим питання фарисея про те, яка з них найважливіша. Він хоче довідатися, що на цю тему думає Вчитель із Назарету. Ісус використовує це, як нагоду, щоб пригадати слухачам, що Бог є Єдиним Господом. Він наш Творець і люблячий Отець. Від Нього ми отримуємо життя й усі дари, Він турбується про кожного з нас.

Бог створив людину з любові. Любов Бога огортає тебе таким, яким ти є, з твоїми дарами й талантами, з твоїми слабкостями, недоліками й гріховністю. Бог піклується про тебе. Він прагне запросити тебе, щоб ти будував з Ним щирі відносини протягом усього свого життя. Які почуття пробуджують в тебе думки про безмежну та ніжну турботу Бога про тебе?

Господь прагне, щоб Його створіння любили Його, а найпрекраснішим Божим створінням є людина. Тому він дає нам заповідь любові Бога й ближнього. Ми повинні вчитися мудро любити Бога й іншу людину. Не бажати для інших зла, а лише добра й робити це добро для кожного. Подумай, як ти відносишся до свого ближнього, чи хочеш змінити на краще це ставлення?

Господи Ісусе, я хочу відповісти взаємністю на Твою любов, любити Тебе всім серцем, душею, волею та розумом. Прошу Тебе, навчи мене мудро любити Тебе, себе й кожну людину.

*****

Кожне таїнство дає нам Божу благодать. Щоб прийняти благодать в повноті, потрібно добре приготуватися до таїнства. Розпочинаємо роздумувати над таїнством Сповіді, з яким так часто зустрічаємося.

Книжка Костянтина Морозова OFMCap «Як добре сповідатися» (продовження)

 

Навіщо сповідатися в церкві перед священиком?

Християни,  що каються,  не були позбавлені контакту опіки й опіки зі своєю спільнотою. Вони далі брали участь у Літургіях, але не причащалися і стояли позаду храму, часто навколішки у покутному одязі. Християнська спільнота ставилася до них як до тих, хто серйозно занедужав духом, тому оточувала їх своєю молитвою та опікою. Після тривалого часу і після відповідної перевірки знаків істинного навернення спільнота наново  приймала до себе братів, які згрішили, але на вернулися. Урочистий обряд прийняття до спільноти зазвичай відбувався у Великий Четвер, перед Пасхою. Головував на цьому обряді єпископ, який на знак прийняття клав руки на голову грішника. Так про це пишеться у Повчанні Апостолів, документі з ІІІ століття: «Коли якийсь грішник покається і його покаяння принесе плоди, тоді прийми його до молитви, як ти приймаєш язичника. Як ти хрестиш язичника і приймаєш його до єдності спільноти, так само поклади руку на грішника, в той час, коли все зібрання молиться за нього, потім дай йому дозвіл ходити до церкви і прийми його до вашої спільноти. Покладання рук займає для грішника те саме місце, що і хрещення, адже Святий Дух уділяється як через покладання рук, так і через хрещення . Тому, о єпископи, як співчутливий лікар, опікуйся усіма грішниками, використовуй твоє знання і неси зцілення, щоб грішники жили».

Після вищесказаного вернемося до запитання про те, чому потрібно сповідатися в Церкві священику. Якщо б ми поставили його християнам перших віків, вони б лише здивувалися. Адже для них очевидним фактом було те, що гріх не тільки руйнує стосунки з Богом, а є причиною видалення зі спільноти Церкви, бо зрада Богові є для християнина водночас зрадою Церкві. Тому для повного примирення не достатньо примиритися з Богом, грішник має через покаяння повернутися до спільноти Церкви.

Авторитетними представниками Церкви силою отриманого дару були і є єпископи та їхні співпрацівники – священики. Вони мають владу «в’язати і розв’язувати», силу Святого Духа, щоб пробачати чи затримувати гріхи. Єпископ і священик покаянні представляють Церкву, якій довірено справу примирення грішників з Богом,Ю як про це пише святий апостол Павло: « Все від Бога, який примирив нас із собою через Христа і який дав нам служіння примирення, тому що Бог був у Христі, примирюючи із собою світ, не враховуючи людям переступів і поклавши в нас слово примирення. Тож ми — посли від імені Христа, наче сам Бог напоумлює через нас. Ми вас благаємо від імені Христа — примиріться з Богом».

Визнання гріхів для перших християн було лише першим кроком у примирення з Богом і Церквою. Дуже  часто не було навіть потреби зізнаватися у великих гріхах,  бо про них уже всі знали. Тому визнання гріхів єпископу чи священику як представнику усієї християнської спільноти було першим актом покори, визнанням скоєного гріха та проханням розпочати покуту, щоб повернутися до спільноти.

 (далі буде)

З користю для душі

 

«Аве Марія», улюблена молитва мільйонів католиків в усьому світі, якою ми звертаємося по заступництво Богородиці. Її перша частина взята з цитат Євангелія.

 

 У ХІХ столітті стала популярною інша, альтернативна версія «Аве» — із закликом до Божої Матері Страждальної. Ця молитва становить собою роздуми сповненого болю серця Марії та його страждань, викликаних розп’яттям Господа Ісуса. 

 

 «Його Святість папа Пій ІХ декретом від 23 грудня 1847 року заохотив вірних молитися зі скрушеним серцем таку молитву на честь Пресвятої Діви Марії, охопленої сумом». 

 

Радуйся, Маріє, скорботи повна, Розп’ятий з тобою. Найскорботніша ти між жінками і скорботний плід лона твого, Ісус. Свята Маріє, Мати Розп’ятого, випроси для нас, які розпинаємо Сина твого, сльози покути нині і в годину смерті нашої. Амінь.

 

Related Posts

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!