• Воскресенье , 20 Сентябрь 2020

Якір Бюлетень парафії св. Йосифа в м. Миколаїв 9 червня 2019р. № 22/2019 (253)

Роздуми до Євангеліє

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Йоана 20:19-23: «Увечері того ж першого дня тижня зібралися Ісусові учні. Вони надійно замкнули за собою двері через страх перед юдеями. Увійшов Ісус, став перед ними та й каже: «Мир вам!» Сказавши це, Він показав їм руки і Свій бік. Учні були раді бачити Господа. Тоді Ісус знову сказав їм: «Мир вам! Як Отець Мене послав, так і Я посилаю вас». Мовивши так, він дихнув на них і сказав: «Прийміть Дух Святий. Гріхи людські, які ви прощатимете, буде людям відпущено. Ті ж гріхи, що не прощатимете, не буде відпущено».»

Неділя Зіслання Святого Духа – це день, який має нам пригадати про життєдайну силу Бога. Церква говорить про діяльну любов, що дається нам через Святого Духа.

Страх і переживання, крім того, що сковують наш розум, ще й паралізують тіло, зв’язують руки й не дозволяють вільно діяти. Ти не можеш чинити те, до чого створив і запросив тебе Бог. Ісус приходить і хоче розірвати твої кайдани страху й боязні, а також звільнити від почуття вини і самооскарження. Він, як Отець із притчі про марнотравного сина, хоче вчинити тебе вільним, тут і зараз.

Слухаючи сьогодні уривок Євангелія, ти можеш зауважити, що Ісус двічі говорить учням: Мир вам! Він добре усвідомлює, що наша внутрішня в’язниця страху й самооскарження є дуже тривалою. Тому і Його уплив на нас більш щедрий і міцний. Господь уділяє тобі Свого Духа – духа сили, життя, свободи, любові. Занурюйся в Ньому.

Святий Дух – це особа, а не якась космічна енергія, яку можна приборкати й підкорити собі. І Він, як особа, шанує свободу інших осіб. Це означає, що Він ніколи не зробить те, чого ти сам Йому не дозволиш. Бог створив нас без нас, але не врятує нас без нашої згоди. Отже, ти мусиш знайти в собі відвагу й прийняти Святого Духа. Він хоче перемінити та зміцнити тебе.

Попроси в молитві Святого Духа, щоб навчив тебе більше любити й служити Богу і людям.

ПРОБАЧЕННЯ В РОДИНІ (продовження)

Узаємне пробачення батьків і дітей

Після первородного гріха людська природа зазнає своєрідного ушкодження й нездатності любити, тому пробачення не є спонтанною реакцією людини. Іншими словами, це духовний підхід, якого потрібно навчитися. Як це можливо зробити?

·                Дітям набагато легше навчитися пробачати, якщо вони бачать батьків, які просять пробачення одне в одного. Набагато важче це зробити, якщо вони бачать батьків, які завзято доводять свою правоту й гордо очікують «смирення» іншого.

·                З іншого боку, важливо, щоб батьки не сварились при дітях, бо ті в такі моменти втрачають почуття безпеки. Батькам слід розмовляти і з’ясовувати стосунки наодинці, а пробачення попросити, щоб діти могли це побачити.

Важливий елемент виховання – навчити дитину просити пробачення, вказуючи на її конкретну провину.

Як щось нормальне ми сприймаємо, що діти мають просити пробачення в батьків за свій непослух, за свою поведінку. Однак у родинних стосунках важливо, щоб і батьки не соромилися й не боялися просити пробачення у своїх дітей. Інколи батьки цього не роблять, що не втратити свого  «ідеального» образу. Це помилка, бо за «ідеальними батьками» діти не можуть пізнати  когось більшого від них –  БОГА.

о. Роман Лаба, OSPPE

 

ДЕСЯТЬ ЗАПОВІДЕЙ ДЛЯ БАТЬКІВ

1. Не чекай, що твоя дитина буде такою, як ти хочеш. Допоможи їй стати не тобою, а собою.

2. Не вимагай від дитини плати за все, що ти для неї зробив. Ти дав їй життя, як вона може віддячити тобі ? Вона дасть життя іншому, той третьому, і це незворотній закон вдячності.

3. Не зганяй на дитині свої образи, щоб на старості не їсти гіркий хліб, бо, що посієш, те й пожнеш.

4. Не стався до проблем дитини зверхньо. Життя дане кожному по його силі, й будь упевнений, дитині воно важке не менше, ніж тобі, а, може, й більше, оскільки в неї немає досвіду.

5. Не принижуй!

6. Не забувай, що найважливіші зустрічі людини її зустрічі з дітьми. Будь уважнішим до них ми ніколи не можемо знати, кого ми зустрічаємо в дитині.

7. Не муч себе, якщо не можеш зробити щось для своєї дитини. Пам’ятай: для дитини все одно буде зроблено недостатньо, й у той же час – для неї зроблено все.

8. Дитина – це не тиран, який заволодіває усім твоїм життям, не тільки плід від плоті й крові. Це та дорогоцінна чаша, яку Життя дало тобі на зберігання й розвиток у ній творчого вогню. Це розкріпачена любов матері й батька, в яких буде рости не «наша власна» дитина, а душа, дана на зберігання.

9. Умій любити чужу дитину. Ніколи не роби чужій те, що не хотів би, щоб робили твоїй.

10. Люби свою дитину будь-якою: неталановитою, невдахою, дорослою. Спілкуючись з нею, радій, бо дитина – це свято, яке поки що з тобою.

Автор: Lidija від 19-09-2013, 14:07,

ІСТОРІЯ ДЛЯ ДУШІ

Один чоловік прийшов до перукарні, щоб його, як звичайно, підстригли й поголили. Він розговорився з перукарем, який його обслуговував. Говорили про різне. І раптом розмова зайшла про Бога.

Перукар сказав:

— Що б ви мені не говорили, а я не вірю, що Бог є.

— Чому? – запитав клієнт.

— Ну адже це ж і так ясно. Достатньо вийти на вулицю, щоб переконатися, що Бога немає. От скажіть, якщо Бог існує, звідки стільки хворих людей? Звідки безпритульні діти? Якщо б він дійсно існував, не було б ні страждань, ні болю. Важко уявити собі люблячого Бога, який допускає все це.

Клієнт на мить задумався, але вирішив промовчати, щоб не вступати в суперечку. Коли перукар закінчив свою роботу, клієнт пішов. Вийшовши з перукарні, він побачив на вулиці зарослу й неголену людину (здавалося, що той не стригся цілу вічність, настільки неохайно він виглядав). Тоді клієнт повернувся в перукарню і сказав перукареві:

— Знаєте, що я вам скажу? Перукарів не існує.

— Як це так? – здивувався перукар. – А як же я? Я ж перукар.

— Ні! – вигукнув клієнт. – Їх не існує, інакше не було б зарослих і неголених людей, як он той чоловік, який йде вулицею.

— Ну, мила людино, справа ж не в перукарях. Просто люди самі до мене не приходять.

У тому то й річ! – Підтвердив клієнт. – І я про те ж: Бог є. Просто люди не шукають його й не приходять до нього. Ось чому в світі так багато болю й страждань. http://dc.lviv.ua/korysne/prytchi_ta_opovidannya/4071-v-perukarn-pritcha.html

Римсько-Католицька Церква   вул. Декабристів 32, 54001 Миколаїв а/я 333

Сайт: www.joseph.org.ua        e-mail: arepin13@gmail.com     тел. +38(0512)47-06-36

настоятель о. Олександр Рєпін TChr

Редактори: Рускуліс Лілія, Шаповалова Олена, с.Соломія OSB

Related Posts

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!